Administrator’s Views On The Studies Carried Out On The Equipment Of Schools To Increase Internal Efficiency In Education And The Effect Of These Studies On The Academic Success Of Students

Yasir YILDIRIM, Merve ÖZÇELİK, Rizvan ÇİNPOLAT, Emrah KARATAŞ

Abstract


Bu araştırmanın amacı, eğitimde iç verimliliği artırmak amacıyla okulların donanımlarında yapılan çalışmaların amaca hizmet edip etmediğini okul yöneticilerinin görüşlerine göre belirlemek ve bu çalışmaların akademik başarıya etkisini bulmaktır. öğrencilerin başarılarının arttırılması ve eğitimde iç verimliliğin artırılmasına yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Tokat Artova ilçesinde ilkokul memuru olarak görev yapan 10 okul yöneticisi oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmış ve betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okulların donanım eksikliklerinin eğitimde iç verimliliği olumsuz etkilediği, bunun da öğrencilerin devam oranlarını düşürdüğü ve akademik başarıyı olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır. Katılımcıların çoğu okullarında eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin öğrencilere olumsuz yansıdığını ifade etmiştir. Okullarda deneyimli personel eksikliği ve okulların fiziki ve teknolojik imkanlarının yetersizliği eğitim sürecini olumsuz etkilemektedir. Eğitimde verimlilik ve öğrencilerin ilköğretim hedeflerine ulaşmasında okul öncesi eğitimin büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır. Eğitim kurumlarında hijyen ve ısınma sorunlarının olması ve bu durumların öğrencilerin hastalanmasına neden olması ve bu durumun devam oranlarının düşmesine neden olması eğitimde hedeflere ulaşmada sorunlara yol açmıştır.

Çocukların yeteneklerine yönelik fiziki olanakların olmayışı okula olan ilgiyi azaltmakta ve eğitimin kalitesini düşürmektedir. Teknolojik, sosyal ve fiziksel olanakların yetersiz olması öğrencilerde aidiyet duygusunu olumsuz etkileyerek okulun akademik başarısını düşürmektedir. Fen ve laboratuvar fiziki olanaklarının ve teknolojik materyallerin yetersizliğinin öğrencilerin yaparak öğrenme ve yaratıcı düşünme becerilerini körelttiği sonucuna varılmıştır. Ulaşımlı okullarda ulaşımda yaşanan aksaklıklar öğrencilerin okula devam oranlarını düşürmekte, bu da eğitimdeki verimliliği olumsuz etkilemektedir. Kırsal okullardaki donanım eksikliği öğrencilerin akademik başarısını düşürmektedir. İlçedeki ilköğretim okullarının tamamında donanım açısından eksiklikler bulunmaktadır. Katılımcılar okul ve dersliklerin donanım, eğitim materyali, resim, müzik ve fen laboratuvarlarının eksik olduğunu, bu sorunların çözümünde yetersiz kaldıklarını belirtmişlerdir. Görüşülen katılımcılar, okul öncesi eğitim derslerinin tüm okullarda ve binada zorunlu olması, fiziki ortamların iyileştirilmesi, okulların donanım eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Okul bazlı bir bütçe olmasına rağmen okula gönderilen para yetersiz, yeterli miktarda gönderilmeli, teknolojik donanım eksiklikleri giderilmeli, her okula alanında uzman öğretmenler görevlendirilmeli, okulların personel ve donanım eksiklikleri giderilmeli. Eğitimde verimliliğin artırılması için gerekli materyaller okullara gönderilmeden önce ihtiyaçların önceden belirlenmesi ve donanım eksikliklerinin tamamen tamamlanması gerekmektedir. Bulundular.


Keywords


Internal Efficiency in Education, Student, School Equipment, School, Facilities, Education, Quality, Technological and Physical Facilities of Schools.

Full Text:

PDF

References


. Adams, D. (1998). Eğitimde Kalitenin Tanımlanması. Kuram ve Uygulamada eğitim Yönetimi Dergisi , 233-248.

. Akkoyunlu, B. (1988). Eğitimde verimlilik kuramı üzerine. Hacettepe Üniveristesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 125-128.

. Ateş, D. (2019, Ekim 12). Eğitimde Hedef - Verimlilik İlişkisi Ya Da Eğitimin Sınavlarla İmtihanı. Mart 21, 2023 tarihinde https://fikircografyasi.com/: https://fikircografyasi.com/makale/egitimde-hedef-verimlilik-iliskisi-ya-da-egitimin-sinavlarla-imtihani adresinden alındı

. Aydoğan, İ. (2012). Okul binalarının özellikleri ve öğrenciler üzerine etkileri. milli eğitim dergisi , 29-43.

. Cırıt, H., ve Günday, R. (2019). Ortaöğretim Özel Program ve Proje uygulayan Eğitim Kurumları'nın Arka Planı Ve Proje Uygulamaları. Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Sosyal Bilimler Dergisi , 143-151.

. Dinçer, M. (2002). Cumhuriyetin ilanından bu yana eğitimde verimlilik konusuna bir bakış. ege eğtiim dergisi , 34-46.

. Duyar, İ. (2019). Eğitimde İç Verimlilik. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi , 469-484.

. Ergin, İ., ve Akseki, B. (2012). Lisansüstü eğitimde kullanılan öğrenci bilgi sistemi. eğitim ve öğretim araştırmaları dergisi , 364-380.

. Göçer, A. (2019). Türkçe eğitiminde ölçme ve değerlendirmenin işlevselliğine etki eden önemli bir uygulama tekniği olarak geribildirim kullanımı. kırıkkale üniversitesi sosyal bilimler dergisi , 111-126.

. Göksoy, S. (2018). eğitimde etkililiğinin artırılabilmesi için sistem modelinin okul ve öğrenme ortamına uyarlanabilirliği. uluslararası liderlik eğitimi dergisi (uled) , 1-15.

. Karoğlu, A. K., Çetinkaya, K. B., & Çimşir, E. (2020). Toplum 5.0 Sürecinde Türkiye'de Eğitimde Dijital Dönüşüm . Üniversite Araştırmaları dergisi , 147-158.

. Kirkeby, I. M. (2002). The school of tomorrow - nordic network of educational buildings, 13.04.2023 tarihinde www.oecd.org adresinden alındı

. Morgan, M. R. (1988). Improving efficieniy of education in developıng countries . australian journal of education , 32.

. Milli Eğitim Bakanlığı | yenilik ve eğitim teknolojileri genel müdürlüğü | fatih projesi websitesi. (2010). 4 13, 2023 tarihinde fatih projesi websitesi: http://fatihprojesi.meb.gov.tr/about.html adresinden alındı

. Milli Eğitim Bakanlığı. (2022, eylül 9). nisan 11, 2023 tarihinde https://www.meb.gov.tr/: https://www.meb.gov.tr/2021-2022-orgun-egitim-istatistikleri-aciklandi/haber/27552/tr#:~:text=okul%20ve%20derslik%20say%c4%b1lar%c4%b1&text=bu%20okullar%c4%b1n%2014%20bin%20124,749%20bin%20454%20derslik%20kullan%c4%b1ld%c4%b1. adresinden alındı

. Özgen, B. (1997). Ortaöğretimde Verimlilik Naısl Sağlanır . Eğitim ve Bilim , 10-14.

. Şener, G. (2018). türkiye’de yaşanan eğitim sorunlarına güncel bir bakış. milli eğitim , 187-199.

. Tapanien, R.(2006b); the nordic cooperation network: the school of tomorrow, 13.04.2023 tarihinde www.aia.org adresinden alındı.

. Taymaz,E., ve Suiçmez, H. (2006). Türkiye’ de verimlilik, büyüme ve kriz. article in iktisat işletme ve finans , 75-80.




DOI: http://dx.doi.org/10.52155/ijpsat.v41.2.5770

Refbacks



Copyright (c) 2023 Yasir YILDIRIM, Merve ÖZÇELİK, Rizvan ÇİNPOLAT, Emrah KARATAŞ

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.